Глобалните СО2 емисии направиха прогнозирания за годината скок

На 6.08.2018 г. публикувах много ранна прогноза за глобалните СО2 емисии от изгаряне на горива за 2018 г. под заглавие „Пазарът пак надцаква политиката: Лъвски скок на въглеродните емисии през 2018 г.“ В същността си тя представлява това:

През 2018 г. глобалните въглеродни емисии от изгаряне на горива ще направят невиждан в последните години скок – с около 800 милиона тона (+/- 100 млн.) или 2.5% увеличение спрямо 2017 г.“

Текстът около прогнозата завършва с абзац, който започва така: „През декември, 2018 г. ще се проведе поредната среща на страните по Парижкото споразумение в Катовице, Полша, а сметките вече ще показват катастрофата…

Е, въпросната среща започна и дойде време за сметките… Вчера, след като вече има почти пълни данни за годината, бе публикувана предварителната оценка на глобалните СО2 емисии от изгаряне на горива на Global Carbon Project и резултатът е: +2.7% (от 1.8% до 3.7%) или около +900 милиона тона скок на емисиите.

Да, допуснал съм някои малки разминавания: надценил съм емисиите на ЕС (явно икономическото забавяне се е отразило значително), но пък съм подценил скоковете в „климатичните лидери“ Китай и Индия (много говорене за ВЕИ, но реалните енергийни нужди са съвсем различни), както и ръста в САЩ (политиките на Тръмп вече имат ефект). Това е нормално, защото няма как да знам къде точно ще бъдат употребени добитите и търгувани горива.

Крайният резултат от моята прогноза обаче невероятно точно съвпада с предварителната оценка на най-изявените специалисти по темата в света: 2.5% срещу 2.7% ръст.

Ако някога някъде сте виждали прогноза за глобалните емисии с подобна точност, моля да споделите! Ако нямате такива примери, просто четете блога на denkstatt – така ще знаете по-добре от всеки друг какво наистина се случва или предстои да се случи в областта на устойчивото развитие по света и у нас.

 

Споделете в социалните мрежи:

Коментари

коментара