Изненада: Арктическият лед пак оцеля!

В началото на година написах 20+1 оптимистични прогнози за околната среда за 2017 година. Средата на септември мина и една от тях вече може да бъде проверена.

Преди това, обаче, е важно да се отбележи, че от доста време различни бележити учени предсказват пълното разтапяне на Арктическия лед през лятото. Подобни предсказания бяха особено гласовити първо през 2007 г., а след това и през 2015 и 2016 г. на фона на поредните „най-горещи години в историята“. Ето два красноречиви записа:

Аз бях доста по-оптимистичен: „16. Минимумът на арктическия лед (в средата на септември) отново няма да бъде рекордно нисък (Charctic).“

А ето и данните на National Snow and Ice Data Center от днес, които съм посочил за референция при прогнозата си:

Малко съм си поиграл с картинката, за да показва всичко важно. Първо, Арктическият лед достигна годишния си минимум на 13.09.2017 = 4.636 милиона кв. км. Това е с около 1.3 млн. кв. км. повече от абсолютния минимум през 2012 г., тоест прогнозата ми е валидна. Не само това, но всъщност минимумът през 2017 г. е в рамките на стандартното отклонение (сивата зона) около средната площ на леда за периода 1980-2010 г., тоест статистически няма значимо отклонение от средното. Допълнително, минимумът през 2017 г. е по-голям не само от 2012 г., но и от 2007, 2015 и 2016 г. – години, когато все се е намирал някой известен учен, който да покрие медиите с гръмки заглавия за края на леда. С други думи – Апокалипсисът не се вижда!

Всъщност, този факт не бива да ни изненадва – огромното мнозинство от учените никога не са твърдяли, че Арктическият лед ще изчезне в обозримо бъдеще. За съжаление, техните мнения не биват отразявани от медиите, защото не предлагат нищо сензационно и катастрофично. Професионалистите обаче ги четем, защото това ни е работата. И съответно, познаваме в прогнозите!

 

Споделете в социалните мрежи:

Коментари

коментара