Най-големите успехи на клиентите ни през 2021 г.

Изпратихме поредната най-успешна година в историята на фирмата. Отчетохме огромни ръстове по всички ключови бизнес показатели – приходи (+36%), печалба, екип (от 12 на 18 души), възнаграждения. Работихме по страхотни проекти (общо 75) за голям брой клиенти (общо 53 различни организации). Справихме се с всички трудности. Преместихме се в страхотен нов офис.

Помогнахме на клиентите си да станат по-силни и да създават повече стойност както за себе си, така и за своите служители, потребители, партньори и общностите, в които оперират. За съжаление голяма част от работата ни е строго конфиденциална, но все пак мога да споделя някои от най-големите успехи за 2021 г.

Dundee Precious Metals (DPM) се класира сред 15-те водещи минни компании в света според S&P Global Corporate Sustainability Assessment!

След дълги години съвместна работа и огромен брой проекти, през 2021 г. подкрепихме екипа на DPM в качественото покриване на изискванията на глобални рейтингови агенции по отношение на екологични, социални и управленски критерии (ESG). Основно място в това отношение заема S&P Global CSA – годишно проучване на практиките за устойчиво развитие на водещите компании в света, което включва около 7,500 отделни компании от 61 индустрии. Това е нещо като неофициално световно първенство по темата.

Този резултат е вследствие на последователните усилия и инвестиции на DPM в технологична модернизация, намаляване на екологичните въздействия, повишаване на качеството на живот на служителите и регионите. Голяма част от информацията се съдържа в първата им Оценка на рисковете и възможностите, свързани с климата и последния Доклад за устойчиво развитие. Оценката на S&P силно подобрява инвестиционния рейтинг на компанията, прави я много по-привлекателна за големите инвеститори и доказва, че българската минна индустрия е сред световните лидери.  

На нас в България може да ни изглежда много голяма, но DPM всъщност е сравнително малка компания със само два минни обекта у нас и металургичен завод в Намибия. Върти се около 30-то място в Канада и не попада в топ 200 на минните компании в света. Получаването на такава висока оценка за ESG е уникално постижение за толкова малка компания в този бранш.

Методиката за оценка на инвестиции в природата, която разработваме съвместно с The Coca-Cola Company върви към превръщане в глобален стандарт!

От 2013 г. помагаме на The Coca-Cola Company да оценява въздействията от глобалната си Програма за възстановяване на водите отвъд милионите кубически метри и да има адекватен отговор на въпроса „Каква е стойността на екологичните и социални ползи от всеки долар, инвестиран в Програмата?“ Първо изпълнихме пилотен проект в рамките на разработването на The Natural Capital Protocol. После преминахме през множество приложения за десетки проекти по света и подобрения на методологията. През 2021 г. презентирахме работата си на COP26 в Глазгоу, World Water Week, Forum for the Future of Agriculture, както и редица други европейски конференции. Участваме заедно и в експертната група на CEO Water Mandate към Глобалния договор на ООН за разработване на бизнес стандарт за правенето на такива оценки.

София стана финалист и се класира на второ място в конкурса Зелена столица на Европа!

В края на лятото на 2021 г., Европейската комисия (EK) публикува резултатите от оценка на документацията, подадена от градовете-кандидати за наградата “Зелена столица на Европа 2023”. За първи път експертите на EK класираха София сред финалистите, заедно с градовете Талин (Естония), Краков (Полша) и Хелсингборг (Швеция). Журито оценява напредъка постигнат от градовете в 12 области като 5 от тях бяха изготвени от нашия екип. За съжаление на финала спечели Талин, а София остана втора. Много малко хора обаче са очаквали да стигнем толкова високо.

Това са само три конкретни примера, които можем да си позволим да споделим. Подкрепяме все повече български и международни компании в ориентацията им спрямо Зелената сделка, Таксономията за устойчиви инвестиции и поставянето и изпълнението на цели за климата и декарбонизация. Продължаваме активно да работим по управлението на водите в България, както и по конкретни проекти за управление на отпадъците и кръгова икономика. Все повече публични и частни компании се уповават на нашата подкрепа да постигнат по-висока оценка на отчитането, практиките и постиженията си във връзка с устойчивото развитие, корпоративната отговорност и/или ESG.

Правим сметки за въздействия в целия жизнен цикъл, екологични продуктови декларации (EPD) и/или въглеродния отпечатък на какви ли не бизнеси – от завод за алуминий в Малайзия до глобален доставчици на автомобилни части от САЩ. Консултираме един най-големите производители на шоколад в света за това как блокчейн технологиите могат да подкрепят корпоративните им цели за устойчиви вериги на доставките – проследяването на инвестициите им в природата и да добавят стойност за малките общности, от които изкупуват какао.

Можем спокойно да твърдим, че сме най-опитната компания в България в гореизброените области!

И накрая за десерт:

В самия край на 2021 г. спасихме честта на българската мусака!

Английска медия публикува проучване, което твърдеше, че „българската мусака е най-замърсяващото традиционно ястие в Европа“. Това предизвика силен медиен отзвук у нас. Светкавичната реакция на Петър Сеизов, световният топ експерт по изчисляване на въглеродни емисии от екипа ни, доведе до откриване на елементарни грешки в сметките и бързо сваляне на мусаката от върха на тази позорна класация.

Тази работа разглеждаме като част от корпоративната ни социална отговорност. 🙂

Споделете в социалните мрежи:

Коментари

коментара