Ще съсипе ли ТТИП екологичните стандарти на Европа?

От известно време чета и слушам по медиите, че правителството на САЩ оказвало натиск на ЕС да премахне защитата на околната среда в преговорите по Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП). В САЩ едва ли не нямало екологични стандарти, а европейските били толкова високи, че ужасно им пречели. Това масово се цитира като един от най-значимите аргументи срещу ТТИП.

Да видим какво показват данните, като сравним САЩ с две европейски страни – водеща „зелена” икономика като Германия и по-изостанала – България. Най-лесно е да ползваме глобалния Индекс за състоянието на околната среда на Университета Йейл за 2016 г., в който САЩ се намират на 26-о място в света, Германия на 30-о, а България – на 33-то. Чии стандарти са по-ефективни?

Индексът обаче се състои от много компоненти, а на мен ми се иска да се спра на нещо, което считам за най-адекватния краен показател за качество на околната среда. Това е прякото й отражение върху заболеваемостта и смъртността на хората, което се отчита от медицината чрез съвкупния индикатор DALYs, или броя загубени години здравословен живот, свързан с въздействието на екологични рискови фактори като замърсен въздух, вода, работна среда, радиация. Данните на Institute for Health Metrics and Evaluation, който прави такива оценки за Световната здравна организация, са доста показателни. През 2013 г. средният американец губи 1.18 от 100 потенциални години здравословен живот заради екологични рискови фактори (при 1.70 през 1990 г.; 30% намаление). За Германия съответните числа са 1.62 и 2.39 г., а за България – 2.81 и 3.55 г. Определено напредваме, но не е като да сме стигнали Америка. Всъщност само скандинавските страни имат по-добри показатели. Ако влезем още по-навътре в числата, ще видим, че Германия губи сравнението със САЩ по абсолютно всеки екологичен рисков фактор, особено чистотата на въздуха и излагането на замърсена работна среда.

В Европа май повярвахме в зеления си имидж покрай политическото говорене да намалим въглеродните си емисии в името на спасението на планетата. Най-значимата реална стъпка е ограничението на производството на електричество от въглища. Въпреки дългогодишните гигантски субсидии, през 2015 г. „зелена” Германия все още генерира 42% от електричеството си от въглища, България – 46%, а САЩ – 34% (при 51% през 2005 г.) и намаляват бързо за сметка на газ и ВЕИ. Докато в Европа говорим за „енергиен преход”, в САЩ той се случи, но му викат „шистова революция”. Тук последното е мръсна дума и резултатите са видими – през 2015 г. САЩ отчитат намаление на въглеродните си емисии от производство на енергия с 2.5%, а ЕС – ръст с 0.7% спрямо 2014 г.

Готови сме да защитаваме до кръв екологичните си политики и стандарти, но задаваме ли си въпроса докъде точно ни докараха те? По груба експертна оценка климатичните политики в транспорта, които осигуриха бума на дизеловия автомобил в Европа, са довели до около 5 млн. допълнителни жертви на мръсния въздух в последните 20 години и продължават да ни тровят ежедневно. Нашите стандарти, регулации и институции ли откриха измамата на VW и вдигнаха скандала за дизелите? Не, не го направиха те, въпреки че всички в бранша знаеха, че реалните им емисии многократно надвишават нормите. Европейските автомобилни концерни ли водят пазара за хибридни и електрически коли? Не, не са те, защото икономиката на Европа е в плен на принципа на предпазливостта – правим само неща, които са доказано безопасни; стъпваме само на твърда почва. Звучи прекрасно, но на практика означава, че се отказваме от развитие и иновации.

Някога Европа била свободна земя, пълна с непредпазливи хора, които създали всичко на този свят, включително Америка. Днес тук се притесняваме случайно да не стъпим накриво, но резултатите не показват особени ползи. Ако ТТИП наистина осигури повече свобода на бизнеса от двете страни на Атлантика, то ще направи и Европа, и Америка по-зелени.

Публикувано в: Forbes

Споделете в социалните мрежи:

Коментари

коментара