Честита нова най-зелена 2016-та година!

Изпратихме поредната най-зелена и изобилна година в историята, а през 2016 ни предстоят нови рекорди в екологичното и ресурсно благосъстояние на човечеството, пише в анализ управляващият партньор в denkstatt България Боян Рашев.

Кога последно се сблъскахте с подобно твърдение? На фона на лавината от новини за замърсяване на въздуха и водите, температурни рекорди, изчерпване на ресурси, бедствия и призиви да „спасим планетата“, то си е уникална находка.

Някога да сте се питали как се мери дали планетата става по-зелена? Имам два отговора. Краткият е биоцентричен. Изменението на нетната първична продукция или количеството биомаса, което създават фотосинтезиращите организми на сушата и океаните, е най-добрата мярка, защото реално определя биологичното разнообразие и способността на екосистемите да функционират. Можем да я мерим, откакто имаме сателитно покритие, тоест от края на 70-те. Резултатите на НАСА са недвусмислени – първичната продукция расте, въпреки обезлесяването. Няма да обяснявам причините – всеки знае коя е основната храна на живота! Та краткият отговор е: Да, планетата е все по-зелена!

Цялата публикация прочетете в ЕКИП.

 

Споделете в социалните мрежи:

Коментари

коментара