Политиката не трябва да определя пътя пред бизнес лидерите

„ESG замества ударно понятието устойчиво развитие“, каза Боян Рашев, партньор в denkstatt България на организираната от Dir.bg и 3E-news международна конференция Green Transition 2022: „Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход“.

Занимаваме се от 15 години с ESG и задачата ни винаги е била да помагаме на бизнесите да се развиват устойчиво.

Снимка: Николай Илиев, Dir.bg

„Устойчиво за нас е, когато бизнесът прави печалби така, че всички да печелят и да виждат ползи, а въздействието ни върху околната среда да намалява“, обясни той различното разбиране, което имаме в denkstatt по този въпрос от други на пазара. Това разбиране ни помага да подкрепяме лидерите в тяхното развитие, а не да ги наставляваме какво „трябва“ да направят, както напоследък чуваме да им се говори от различни страни. Ние консултираме компаниите така, че да дефинират за себе си баланса в ESG и работата ни не е единствено да „озвучим“ регулациите. „Сега ситуацията се промени. Когато следваш регулации (независимо какви), правиш compliance и не си лидер.“ Лидерите отговарят за определянето на посоката и ние вярваме на техните знания и добра воля в решението за стратегията и целите. Опитът ни показва, че за да вървиш с компаниите към зелен преход не е достатъчна само доказаната експертиза на екипа в процесите на различни бизнеси и индустрии, ами и нивото на доверие, което имаме.

В контекста на дискурса за зеления преход, по думите на Боян единственото, което не намалява, въпреки усилията и продължава да расте, са въглеродните емисии, защото енергията е в основата на всичко, което правим: „Няма икономика без енергия, а тя е базирана на изкопаеми енергийни източници, които имитират въглероден диоксид като изгарят“.

Реално, след Парижкото споразумение, ЕС се фокусира единствено в намаляването на емисиите и  така дефинира цялата гама ESG теми, независимо, че те са много разнообразни и комплексни. Реално, Комисията впрегна бизнеса да извърви прехода за всички ни. От позицията на опита ни в прехода, който компаниите извършват, Боян твърди в речта си, че „да, трябва да инвестираме в слънце и вятър, но също и в ядрена енергия, биомаса, и отпадъци. Трябва да инвестираме в адаптация! Целта на Зелената сделка е чудесна, но курсът е объркан. Политиката не трябва да се превръща в някой, който определя пътя пред лидерите. Бизнес лидерите знаят какво трябва да се направи.“

Аз съм оптимист, че нещата ще се случат. Дори и по отношение на декарбонизацията. Не трябва да забравяме, че свободата е страшно важна за този преход – бизнесът да работи без намеса и да му се доверим, а не да прави преход под диктат“.

Споделете в социалните мрежи:

Коментари

коментара